Ο ρολος των παραμυθιων στην παιδικη αναπτυξη

Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, τα παραμύθια κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα. Εκτός από την εξυπνάδα, όμως, τα παραμύθια προσφέρουν ένα σωρό οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. 

 Αιώνες τώρα τα παραμύθια κατέχουν μία πολύ σημαντική θέση στη ζωή των παιδιών. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδάκια έρχονται σε επαφή με ιστορίες που τους διαβάζουν συνήθως οι γονείς ή οι γιαγιάδες τους. Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί συνήθως στη χαλάρωση του παιδιού ή την ψυχαγωγία του. Ωστόσο, τα οφέλη που αποκομίζει ένα μικρό παιδί ακούγοντας ή διαβάζοντας μία ιστορία είναι σημαντικά για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

 Ένα από τα κυριότερα οφέλη της επαφής των παιδιών με τα παραμύθια είναι ότι αναπτύσσεται η φαντασία τους. Ακούγοντας διαφορετικές ιστορίες, στις οποίες "πρωταγωνιστούν" χαρακτήρες με διαφορετικά γνωρίσματα, ανοίγουν το νου τους στο διαφορετικό. Με αυτόν τον τρόπο. οι ιστορίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους, ενώ παράλληλα τα κάνουν πιο εφευρετικά, σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων. Η επινοητικότητα των μικρών παιδιών που είναι ήδη αυξημένη παίρνει, λοιπόν, μία σημαντική ώθηση. Ακόμα, μέσω των παραμυθιών, τα παιδιά διδάσκονται: η κριτική τους σκέψη αναπτύσσεται όταν ακούν ιστορίες που μιλούν για το καλό και το κακό, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν τι είναι σωστό να κάνουν, ενώ συγχρόνως τις συνέπειες που έχει κάθε ενδεχόμενη πράξη. Έτσι, όχι μόνο οξύνεται ο νους τους, αλλά παράλληλα λαμβάνουν ηθικά διδάγματα, σμιλεύοντας την προσωπικότητά τους από μικρά, προκειμένου να είναι σε θέση να παίρνουν τη σωστή απόφαση όταν στη μετέπειτα ζωή τους βρεθούν αντιμέτωπα με δυσκολίες. 

Η συμβολή των παραμυθιών στη διάπλαση της προσωπικότητας, όμως, είναι ακόμα βαθύτερη: το παιδί διαβάζοντας ή ακούγοντας την ιστορία ενός ρωμαλέου ήρωα, λαμβάνει το αντίστοιχο παράδειγμα, θωρακίζοντας το χαρακτήρα του με θάρρος, σθένος και αισιοδοξία, μαθαίνοντας να πιστεύει ότι στο τέλος το καλό πάντα νικάει. Όμως, παρόλο που "πολεμούν" το φόβο, δεν τον παραγνωρίζουν: αντίθετα, μαθαίνουν να σταθμίζουν τους κινδύνους, υπολογίζοντάς τους. Μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς για τους "κακούς" του παραμυθιού, τα μικρά παιδιά καταφέρνουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, γεγονός που συντελεί στην ψυχοσυναισθηματική τους ωρίμανση. 

Η επαφή με τα παραμύθια και τους ήρωες αναπτύσσουν, επίσης, μία υγιή, θετική στάση ζωής για το παιδί: μέσω των ιστοριών κατανοεί αξίες ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη και η προσφορά. Παράλληλα, η συμβολή των παραμυθιών στην κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι παραπάνω από ουσιώδης, αφού έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες καταστάσεις μέσω των ιστοριών. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που η αφήγηση γίνεται σε ομάδα, λόγου χάρη σε σχολικό περιβάλλον, καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα, αφού ενδυναμώνεται τόσο η σχέση των ακροατών όσο μεταξύ ακροατή-αφηγητή. 

Τέλος, τα παραμύθια βοηθούν τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις με ευχάριστο τρόπο, να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την τέχνη και τη λογοτεχνία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται ομαλά οι γλωσσικές τους δεξιότητες. Αποτελούν, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει ψυχαγωγία.  

Το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης Summer Camp των εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητες την αφήγηση παραμυθιών, έτσι ώστε να προαχθεί η πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδικού κόσμου.

 

SummerCamp. Το Camp των Καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Καλοκαιρινή απασχόληση στην Αθήνα

Καλοκαιρινές διακοπές με αμέτρητες δραστηριότητες για τα παιδιά της Αθήνας.

Καλοκαιρινές στιγμές...

Παιδική χαρά για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών Καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών με αφήγηση παραμυθιών Εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών στο SummerCamp Λαμπίρη στο Μοσχάτο, Νότια Προάστια Αθήνας, Αττική. Εξωτερικές δραστηριότητες παιδιών στο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη στο Μοσχάτο Αττικής