Η σημασια του παιχνιδιου για τα παιδια

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο το ισχυρότερο μέσο που έχουν τα παιδιά για να εκφράζονται. Αντιθέτως, μέσω της ευχάριστης αυτής δραστηριότητας τα παιδιά αναπτύσσονται σωστά, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν το παιχνίδι όπως οι ενήλικες που το "χρησιμοποιούν" αποκλειστικά για τη διασκέδασή τους. Όταν τα παιδιά παίζουν, αφιερώνονται στη δραστηριότητα του παιχνιδιού. απορροφάται πλήρως στη διαδικασία, ενώ παράλληλα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην έκβαση: το ενδιαφέρει πραγματικά να νικήσει, λόγου χάρη, σε έναν αγώνα μπάσκετ με τους φίλους του, επειδή ενδιαφέρεται για το τι θα αποκομίσει. Και πράγματι, αποκομίζει πολλά.

Ιδιαίτερα τα παιδιά μικρής ηλικίας βρίσκουν στο παιχνίδι μία διέξοδο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Παίζουν εκδηλώνοντας τον αυθορμητισμό τους, αναπτύσσοντας όμως παράλληλα πολύπλευρα την προσωπικότητά τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνοντας να λειτουργούν ανεξάρτητα όταν πρόκειται για μη ομαδικά παιχνίδια, αλλά και στο πλαίσιο μίας ομάδας - για τα ομαδικά παιχνίδια. Επιπλέον, μέσω του παιχνιδιού τα μικρά παιδιά πειραματίζονται, καλλιεργώντας τη δημιουργική τους ικανότητα.

Παράλληλα, καθώς η επαφή με το παιχνίδι αποτελεί την πρώτη εμπειρία των παιδιών σχετικά με το πώς λειτουργεί ο κόσμος, τα παιδιά ωριμάζουν, αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα με βιωματικό τρόπο αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργατικότητα, η εμπιστοσύνη στο εαυτό τους. Επίσης, μαθαίνουν να είναι ευέλικτα, καθώς και να διαχειρίζονται προβλήματα που προκύπτουν, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης. 

 Η συμβολή του παιχνιδιού, όμως, στην ανάπτυξη του παιδιού δεν περιορίζεται στην ψυχική-συναισθηματική διάσταση: μέσω της χαράς του παιχνιδιού το παιδί οξύνει τις νοητικές του δεξιότητες και τα εργαλεία λογικής του, όταν παίζει παιχνίδια που σχετίζονται με το πνεύμα-νου , όπως λόγου χάρη το σκάκι. Σε παρόμοιο πλαίσιο, η ενασχόληση του παιδιού με παιχνίδια-αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή η κολύμβηση συντελεί στην ομαλή σωματική του ανάπτυξη.

Επομένως, οι δραστηριότητες αναψυχής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ενέργειες που κάνει το παιδί απλώς για να περάσει την ώρα του, αλλά ως δραστηριότητες γεμάτες νόημα για την προσωπική του ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Summer Camp, του καλοκαιρινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, υπάρχει χρόνος αφιερωμένος ειδικά σε δραστηριότητες αναψυχής για τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

SummerCamp. Το Camp των Καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Καλοκαιρινή απασχόληση στην Αθήνα

Καλοκαιρινές διακοπές με αμέτρητες δραστηριότητες για τα παιδιά της Αθήνας.

Καλοκαιρινές στιγμές...

Παιδική χαρά για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών Καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών με αφήγηση παραμυθιών Εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών στο SummerCamp Λαμπίρη στο Μοσχάτο, Νότια Προάστια Αθήνας, Αττική. Εξωτερικές δραστηριότητες παιδιών στο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη στο Μοσχάτο Αττικής